Hvornår kan man male hus?

Vil du trodse sne og slud for at male dit hus? Det skal du dælme have lov til. I det følgende kommer nogle pointers, som du bær overveje inden du begiver dig i kast med frysende koldt udendørs-projekt. 

Tag højde for kulde

Du kan sagtens male om vinteren – men vær opmærksom på, at det er en kold fornøjelse. Derfor vil jeg altid anbefale foråret (inden planter osv. gror op og er i vejen) eller sommerperioden. Efterårsvejret viser sig ofte uforudsigeligt og det er jo ærgeligt at blive overrasket med en skyller mens du er i gang på stigen. Men hvis du alligevel vil begive dig ud i vintertemperaturene så sørg for 1) at klæde dig varmt på og 2) at klæde dig vandtæt på. Selvom der ikke kommer regn så er sne, slud og våde blade en træls faktor, men endnu vigtigere er det godt at værne sig mod de våde materialer du bruger. Ved at klæde dig tørt, vandtæt og varmt på kan du gå i krig uden at skulle tænke over, at blive kold hvis du spilder. Tag også højde for mulige arbejdsskader; En stige er glat på en kold vinterdag så sørg for korrekt fodtøj der ‘griber fat’ om metallet. Malingen tørrer okay om vinteren, så på den måde er selve materialet ikke din stop-klods her, men vær opmærksom på, at det hele bare er en smule mere træls. Vinduer og døre vil jeg anbefale at vente med, så varmen i dit hjem ikke fiser ud.

Vind og vejr

Husk at tjekke vejrudsigten. Det er surt, at stå med et halvt færdigtmalet hus og så kommer der et skybrud. Malingen vil løbe af og blive rigtig grim. Så hvis du ikke har mulighed for at afdække nymalede områder forsvarligt bør du sikre, at der ikke kommer regn i de pågældende dage både før og efter du maler. På den måde sikrer du, at underlaget er gennemtørt (mindst 1 dag) og at malingen kan få lov til at tørre grundigt.

Skulle vejret alligevel være træls og uforudsigeligt i en periode hvor du død og pine skal have malet, så er der også altid muligheden for, at male huset i etaper. Det vil sige, at du deler projektet op i mindre bider og maler én facade ad gangen.  Denne løsning er også særligt god til dig, der står helt alene med malingprojektet.

Maling af døre og vinduer

Det er enormt fristende blot at tage en pensel og malerspand i hånden og traske udenfor og begynde at male uhæmmet på døre og vinduer. Dette er dog imidlertid ikke den korrekte fremgangsmåde – i hvert fald ikke hvis du spørger en professionel maler, som fx Ib fra raad-mal.dk. Der kan nemlig være hjørner og kanter som ikke nåes og sandsynligheden for, at du ender med at klatte rundt på karmen er stor.  Det du i stedet bør gøre er simpelthen, at tage selve vinduerne og dørene af hængslerne og male dem skiftevis på hver side. Opstil to bukke og læg nogle brædder henover til, at holde vinduerne og dørene på sin plads. Mal nu al træværk og undgå minutiøst at male på fugekanter og gummilister – det er bare så kedeligt at se på. Kommer der maling på glasset så fortvivl ej. Det kan nemt ridses af med en hobbykniv når det er tørt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *